Sunday, 5 July 2015

OPHTHALMOLOGY- AIIMS 2003 MAY QUESTIONS AND ANSWERS



Question 20:Under the School eye screening programme in India, the initial vision screening of school children is done by ?
A) School teachers
B) Primary level health workers
C) Eye specialists
D) Medical officers

Ans:A
Question 21:The treatment of congenital glaucoma is ?
A) Essentially topical medications
B) Trabeculoplasty
C) Trabeculotomy with trabeculectomy
D) Cyclocryotherapy

Ans:C

Question 22:The eye condition for which the World Bank assistance was provided to the National Programme for Control of Blindness (1994-2001) is ?
A) Cataract
B) Refractive errors
C) Trachoma
D) Vitamin A deficiency

Ans:C
Question 23:The differential diagnosis of retinoblastoma would include all except ?
A) Persistent hyperplastic primary vitreous
B) Coat's disease
C) Retinal astrocytoma
D) Retinal detachment

Ans:D
Question 24:Ophthalmoplegic migraine means ?
A) When headache is followed by complete paralysis of the IIIrd and Vith nerve on the same side as the hemicrania
B) When the headache is followed by partial paralysis of the IIIrd nerve on the same side as the hemicrania with out any scotoma
C) Headache is associated with IIIrd, 4th and VI th nerve paralysis
D) Headache is associated with optic neuritis

Ans:B
Question 25:On mutation, which of the following may give rise to hereditary glaucoma ?
A) Optineurin
B) Ephrins
C) RBA 8
D) Huntingtin

Ans:A
Question 26:Enucleation of the eyeball is contraindicated in ?
A) Endophthalmitis
B) Panophthalmitis
C) Intraocular tumors
D) Painful blind eye

Ans:B
Question 27:Common ocular manifestation in Trisomy 13 is ?
A) Capillary hemangioma
B) Bilateral microphthalmos
C) Neurofibroma
D) Dermoid cyst

Ans:B
Question 28:Aniseikonia means ?
A) Difference in the axial length of the eyeballs
B) Difference in the size of corneas
C) Difference in size of pupils
D) Difference in the size of images formed by the two eyes

Ans:D
Question29:An optic nerve injury may result in all of the following except ?
A) Loss of vision in that eye
B) Dilatation of pupil
C) Ptosis
D) Loss of light reflex

Ans:C
Question 30:All of the following type of lymphoma are commonly seen in the orbit except ?
A) Non Hodgkin's lymphoma, mixed lymphocytic & histiocytic
B) Non Hodgkin's lymphoma, lymphocytic poorly differentiated
C) Burkitt's lymphoma
D) Hodgkin's lymphoma

Ans:D
Question 31:All of the following are given global prominence in the VISION 2020 goals, except ?
A) Refractive errors
B) Cataract
C) Trachoma
D) Glaucoma

Ans:D

Friday, 3 July 2015

ENT - AIIMS 2003 MAY QUESTIONS AND ANSWERS



Question 18:The etiology of anterior ethomoidal neuralgia is ?
A) Inferior turbinate pressing on the nasal septum
B) Middle turbinate pressing on the nasal septum
C) Superior turbinate pressing on the nasal septum
D) Causing obstruction of sphenoid opening

Ans:B

Question 19:During laryngoscopy and endo-trachaeal entubation which of the following manoeuver is not performed ?
A) Flexion of the neck
B) Extension of head at the atlanto-occipital joint
C) The laryngoscope is lifted upwards levering over the upper incisors
D) In a straight blade laryngoscope, the epiglottis is lifted by the tip

Ans:C

BIOCHEMISTRY- AIIMS 2003 MAY QUESTIONS AND ANSWESRS



Question 12:The activity of the following enzymes is affected by biotin deficiency ?
A) Transketolase
B) Dehydrogenase
C) Oxidase
D) Carboxylase

Ans:D
Question 13:Replication and transcription are similar processes in mechanistic terms because both ?
A) Use RNA primers for initiation
B) Use dexoyribonucleotides as precursors
C) Are semiconserved events
D) Involve phosphodiester bond formation with elongation occuring in 5'-3' direction

Ans:B
Question 14:Km of an enzyme is ?
A) Dissociation constant
B) The normal physiological substrate concentration
C) The substrate concentration at half maximal velocity
D) Numerically identical for all isoenzymes that catalyze a given reaction

Ans:C
Question 15:Dystrophic gene mutation leads to ?
A) Myasthenia gravis
B) Motor neuron disease
C) Poliomyelitis
D) Duchenne Muscular Dystrophy

Ans:D
Question 16:Cholesterol present in LDL ?
A) Represents primarily cholesterol that is being removed from peripheral cells
B) Binds to a receptor and diffuses across the cell membrane
C) On accumulation in the cell inhibits replenishment of LDL receptors
D) When enters a cell, suppresses activity of acyl-CoA: cholesterol acyltransferase ACAT

Ans:B
Question 17:Acetyl Co-A acts as a substrate for all the enzymes except ?
A) HMG-CoA synthase
B) Malic enzyme
C) Malonyl CoA synthetase
D) Fatty acid synthetase

Ans:B